MinimServer Forum
update ffmpeg on QNAP - Printable Version

+- MinimServer Forum (https://forum.minimserver.com)
+-- Forum: MinimServer (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: MinimStreamer (/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Thread: update ffmpeg on QNAP (/showthread.php?tid=3610)



update ffmpeg on QNAP - chip - 30-09-2016 07:17

Should I update ffmpeg on my QNAP?
My QNAP is running version 0.8.10 and I can see version 3.1.3 is available.
Does version 3.1.3 provide any benefits for transcoding?

How can update the ffmpeg module?

Thanks,
Chip


RE: update ffmpeg on QNAP - simoncn - 30-09-2016 09:29

The 0.8.10 version of ffmpeg is very old. You can update your MinimServer configuration to use the 2.8 version of ffmpeg by puttting the following into the stream.converter property:

/mnt/ext/opt/medialibrary/bin/ffmpeg

There is no simple way to use a later version than this.


RE: update ffmpeg on QNAP - chip - 30-09-2016 10:34

I have two copies of the old version.
/usr/bin/ffmpeg -version
ffmpeg version 0.8.10, Copyright © 2000-2011 the FFmpeg developers

/mnt/ext/opt/ffmpeg/usr/bin/ffmpeg -version
ffmpeg version 0.8.10, Copyright © 2000-2011 the FFmpeg developers


And I have found two newer versions on my QNAP.

/mnt/ext/opt/medialibrary/bin/ffmpeg -version
ffmpeg version 2.8 Copyright © 2000-2015 the FFmpeg developers

/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Qffmpeg/bin/ffmpeg -version
ffmpeg version 3.1.3 Copyright © 2000-2016 the FFmpeg developers

Should I use 2.8 or 3.1.3?
Any advantage to either?


RE: update ffmpeg on QNAP - simoncn - 30-09-2016 13:55

I wasn't aware of the Qffmpeg package. Thanks for letting me know about this. I can't try it myself because my NAS is an ARM model. I don't know of any reason to use 3.1.3 instead of 2.8 but it shouldn't do any harm.


RE: update ffmpeg on QNAP - chip - 30-09-2016 14:09

I was given this link from QNAP Support.
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=109648

So I can use:
/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Qffmpeg/bin/ffmpeg
in "stream.transcode" property and restart MinimServer to activate 3.1.3?

Is this correct?

If yes, I will try it later today.


RE: update ffmpeg on QNAP - simoncn - 30-09-2016 15:05

Yes, this will change your ffmpeg version to 3.1.3.


RE: update ffmpeg on QNAP - chip - 30-09-2016 18:25

Hi,
I added /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Qffmpeg/bin/ffmpeg to stream.transcode and restarted MinimServer.

Can I confirm in the log file that this is the version actually being used?

Chip


RE: update ffmpeg on QNAP - simoncn - 01-10-2016 17:26

The log file does not give the ffmpeg version. You can be confident that MinimStreamer is doing the right thing. Smile


RE: update ffmpeg on QNAP - lyapounov - 05-10-2016 15:24

Just for clarification,

I have downloaded ffmpeg from http://johnvansickle.com/ffmpeg/ to get the Soxr library, and installed it on my Synology (Intel one, DS415play)
I have added /volume1/MinimServer/opt/bin/ffmpeg to stream.converter value, and convOut=-af aresample=resampler=soxr:precision=28 to stream.options

now : if I read the user's guide :

flac:wav24 does not use ffmpeg
but flac:wav24; does, because of the ;

is this correct ?


RE: update ffmpeg on QNAP - simoncn - 05-10-2016 21:46

(05-10-2016 15:24)lyapounov Wrote:  Just for clarification,

I have downloaded ffmpeg from http://johnvansickle.com/ffmpeg/ to get the Soxr library, and installed it on my Synology (Intel one, DS415play)
I have added /volume1/MinimServer/opt/bin/ffmpeg to stream.converter value, and convOut=-af aresample=resampler=soxr:precision=28 to stream.options

If ffmpeg is installed in the opt/bin directory and you remove any previous setting in stream.converter, MinimStreamer should find the opt/bin version of ffmpeg automatically without your needing to set this path explicitly.

Quote:now : if I read the user's guide :

flac:wav24 does not use ffmpeg
but flac:wav24; does, because of the ;

is this correct ?

Yes.